Skansegutten.no
Hovedsiden
Informasjon
Nyhetsarkiv
Nyhetsbrev
Fotoalbum
Videoklipp
Gjestebok
Kontaktskjema
Linker
På stedet hvil...
Skansens Bataljon
Informasjon
Sesongprogram
Marsjrapporter
Rådet
Uniformer
Hederstegn
Lover
Historie
Sanger
Skansegutten
Sjefsregister
Kontakt
Foreldregruppen

Skanseguttenes Forening
Informasjon
Styrer/komiteer
Lover
Brushytten
Kontakt


Verdens stiligste buekorps
SKANSENS
BATALJON
stiftet 22. mai 1860

Gøy på tur


Publisert: 11. juni 2013 - Tekst & foto: Fredrik Tveitnes


Det hele startet fredag 7. juni. Korpset stilte opp kl 12.45. Det var en noe spesiell stemning rundt dette, da offiserene kom fram til sjefen som de pleier, før korpset stakk avgårde for å rekke bussen til Kinsarvik.

Det var flere foreldre som hjalp til å kjøre ned bagasjen til guttene, noe som vi offiserer setter stor pris på.

Bussen stod klar for oss, nedenfor ”Nedre Fløibanestasjon” ved Vetrlidsallmeningen. Bagasjen ble pent satt fra seg hvor den skulle, før soldater og slagere stormet bussen. Alle var i godt humør, noe som sjefen liker.

Første stopp tok sted ved Park Hotel på Voss. Vår egen 1. Komp, Andreas Mathiesen, syntes det var ganske rart å være tilbake i gamle trakter på Voss. Heldigvis for oss, klarte vi å lure han vekk fra ”strilene”, for å være med oss videre på landturen.

Turen gikk videre som planlagt, og bussen slapp oss av ved fergekaien på Kvandal. Vi ventet en liten halvtime på fergen. Det blåste ganske bra på kaien, så man måtte holde godt fast på luen! Da vi kom om bord i fergen, ble Skanseguttene ledet ned i salongen under dekk. Mange av oss, tok også turen opp på dekk, for å nyte utsikten av den nydelige Hardangerfjorden.

Da vi ankom fergekaien i Kinsarvik, gikk vi direkte bort til ”Hardangertunet” hvor vi skulle tilbringe de to følgende dagene. Vi spiste middag kl 19.00 som planlagt- svenske kjøttboller!

Allerede den første kvelden, begynte skanseguttene å markere seg.
Kvelden endte med et knust vindu, et ødelagt bord og en streng beskjed fra ledelsen, om ikke å drive med ballspill på plassen utenfor hyttene.

Heldigvis for de aktive og noe bråkete skansegutter, hjalp det med litt godsnakk fra sjefen, til ledelsen. Vi ble hvertfall ikke kastet ut denne kvelden…

Lørdag morgen, etter alle hadde spist frokost, dro vi alle til Mikkelparken. De større guttene fant fort ut at dette egentlig ikke passet dem. Mikkelparken i Kinsarvik var vel gjerne tilpasset mer for mindre barn, og ikke store sterke slagere som Skansens har. I Mikkelparken, hadde vi det kjekt. Vi badet, og gravde etter gull, spilte minigolf, kjørte racerbiler etc. Med andre ord, masse gøye aktiviteter! Vi gikk tilbake til hyttene våre, og laget lunsj. Planen var at vi skulle grille, men siden det dessverre sa stopp i banken, bestemte offiserene seg å spare litt på kruttet – vi skulle jo trossalt komme oss hjem på et slags vis også.

Etter vi hadde spist lunsj, delte vi oss i grupper, der noen fikk bade i det lokale bassenget, noen gikk på butikken for å snope, mens den siste gruppen var igjen på hytteområdet og spilte basketball og fotball. Det ble selvfølgelig rullert på hvem som gjorde hva, så alle fikk gjøre det de ville.

Klokken nærmet seg 19.00, og middagen sto på bordet. Denne gangen var det TACO som sto på menyen. Det var ganske lett å se at guttene som var med på turen, digget maten.

Etter middagen, var planen at vi skulle synge bursdagssangen til vårt kjære all iansekorps Sydnæs Bataljon, som fylte 150 år.

2. Kompanisjef, Johan Cruys Magnus, var igjen i Bergen sammen med noen få andre offiserer, og representerte Skansens meget bra da han delte ut korpsets høyeste utmerkelse, Helteborg, til våre venner på Sydnæshaugen.Vi skulle synge bursdagssangen over ”Skype”, hvor man kan både se og snakke med en annen person, eller i dette tilfellet, et annet buekorps.

Dette skjedde over telefonen, og plutselig hjemme i Bergen, hadde vi havnet på storskjermer i lokalene Sydnæs hadde leid til sine gjester på kvelden. Det var rundt 130 gjester der! Dette noe utradisjonelle stuntet, falt i god smak hos Sydnæsguttene- og jentene. Dessverre for skanseguttene, var det bare offiserene som var med på samtalen. Jeg, sjefen, sa et par velvalgte ord, før vi sang bursdagssangen til de. Vår egen 1. Kompanisjef, Andreas Mathiesen tok helt av da vi sang. Han jublet og skrek, noe som smittet lett over på de andre offiserene rundt han. Guttakrutt fullførte det hvertfall med stil…

Soldatene falt fort til ro denne kvelden. Følgende dag kom jo trossalt til å være lang for de fleste.

Søndag morgen, pakket vi kofferten og gjorde alt klart til avreise. Ledelsen på ”Hardangertunet” var ikke særlig fornøyd tror jeg, da de inspiserte rommene vi hadde leid hos de. Likevel var de i godt nok humør til å gi ut softis til de som var flinkest å rydde ut etter seg.

Vi tok uniformen på oss, og begynte å trekke bortover mot fergekaien i Kinsarvik. Fergen stod der som forventet, og mange gutter var klar for å komme seg ”hem til Bærgæn. Det var hvertfall jeg.

Da vi gikk av fergen i Kvandal, stod bussen og ventet på oss. Som vanlig, ble de siste forberedelsene gjort like før vi ankom Bergen. Det var alltid en siste gjennomgang.

Vi ankom Festplassen i Bergen, litt før tiden. Det passet oss Skansegutter meget bra. Da kunne vi finpusse på uniformen, mens vi ventet på at guttene som ikke hadde vært med på turen, skulle komme.

Det var mange flinke foreldre som kjørte bagasjen opp på Skansen fra Festplassen. Det setter vi stor pris på. Tusen takk!

Da var neste stopp Skansens. En rapport fra søndagens avslutning vil bli lagt ut på nettsidene en av de følgende dagene


Se bilder







© 2000-2006 Skansens Bataljon & Skanseguttenes Forening,
Skansen Brannstasjon, Øvre Blekevei 1, 5018 Bergen.

Design og drift Lars Petter Jørgensen
Lyst å bli skansegutt?
Meld deg inn i verdens stiligste buekorps; Skansens Bataljon. Hos oss får du være med på
mye moro!

[Les mer]

Korpsets navn er Skansens Bataljon, og dets formål er å samle gutter i godt kameratskap, samt å oppdra dem til veldisiplinerte gutter, som likeledes blir øvet i eksersis og idrett.

§1 Lover for Skansens Bataljon.

Hva er så lystelig å gå som marsjparaden oppå Skansen, hvor Fløyfjell skuer ned derpå, og skogens trær, de vakter står. Mens fanegarden bærer de gamle faner frem og hjem, de unge med geværer alltid ring vil slå om dem.

1. vers "Marsj for Skansens
Bataljon".