Skansegutten.no
Hovedsiden
Informasjon
Nyhetsarkiv
Nyhetsbrev
Fotoalbum
Videoklipp
Gjestebok
Kontaktskjema
Linker
På stedet hvil...
Skansens Bataljon
Informasjon
Sesongprogram
Marsjrapporter
Rådet
Uniformer
Hederstegn
Lover
Historie
Sanger
Skansegutten
Sjefsregister
Kontakt
Foreldregruppen

Skanseguttenes Forening
Informasjon
Styrer/komiteer
Lover
Brushytten
Kontakt


Verdens stiligste buekorps
SKANSENS
BATALJON
stiftet 22. mai 1860


HELTEBORGRIDDER 2014 - VIDAR STAALESEN

FORELSKET I SKANSENS BATALJON

Publisert: 5.7.2014 - Tekst: Stig E. Mjøs - Foto: Tone Bøe / Skansegutten arkiv


Vidar vokste opp bare et par steinkast fra Skansen. I Promsgaten hvor han fremdeles bor. Det hele startet like før 1983-sesongen, da ble Vidar med sin nabo Jan Frode Grønvigh, som allerede gikk i Skansens, på juletrefest. Vidar synes dette var artig og 1.marsjdag 1983 sto han for første gang på Skansen i full uniform. Han gikk fem år som soldat frem til han fikk sin velfortjente Skanseorden på Landtursdagen 1987, han ble da også utnevt til beste soldat i 2.pelotong. Året etter ble han valgt til sistesoldat i 4.pelotong.

Foran 1989 sesongen ble det nesten slutt på Vidars Skansekarriere, han ble valgt inn som sistesoldat i 2.pelotong, noe han var svært lite fornøyd med. 1.marsjdag 1989 stilte Vidar på Skansen uten uniform. Sjefen tok heldigvis raskt tak i saken og innkalte han til møte i rådet. Vidar ble her valgt inn som Stokkebærer og fortsatte heldigvis i Skansens. Han gjorde en veldig flott innsats og allerede i 1990 ble han valgt inn i rådet som 2.faneoffiser. Vidar var en ivrig offiser og overtok som redaktør for Skansegutten etter Holger Hagesæter i 1990. Året etter tok han et stort skritt og ble 2.kompanisjef i 1991 og videre til 1.kompanisjef i 1992. Det var allerede som 2. kompanisjef Vidar tok det store valget som førte til at han ble enstemig valgt til korpsets Sjef for sesongen 1993. Han ville ikke gå som 1.kompanisjef dersom han ikke kom til å ta skrittet fullt ut og bli sjef året etter. Dette ville bety at han i tillegg til mye skolearbeid måtte kombinere sin tid som sjef med russefeiring. Dette var et vanskelig valg, men til slutt valgt Vidar å satse fullt på Skansens.

Som sjef gjorde Vidar en utmerket jobb. Han satt sammen med rådet tidlig store mål for sesongen. Han ville ha byen største korps, samt å sørge for at 1993 skulle bli en minneverdig sesong både for soldater, offiserer, gamlekarer og foreldre. Sesongprogram var klart og verving kom raskt igang.  Både sesongen og den store turen til Paris ble gjenomført med glans. Paristuren 1993 er nok noe alle som var med vil huske resten av livet. Skansens Bataljon var også byens desidert største buekorps.

Han var også blant de første som mottok Skanseorden av 2. grad. Denne ble innført i 1993 etter tre års planlegging i rådet. Den kan utdeles til aktive som har gått minst 10 år i korpset.

På Landtursdagen 1993 ble han rost for sin innsats som Sjef. 1.kompanisjef Stig E. Mjøs holdt tale og tildelte Vidar Sjefsmedaljen på vegne av korpset. Han mottok også Sjefskruset i gave fra offiserene som takk for sin innsats.

"Nå er ringen sluttet, din drøm gikk i oppfylelse, du ble sjef for Skansens Batajon, jeg håper du vil bære din sjefsmedalje med stolthet" avsluttet 1.kompanisjefen sin tale til Sjefen 1993.

Men dette var ikke nok for Vidar, han var nesten blitt det vi kan kalle "forelsket" i Skansens Bataljon. Allerede i 1994 gikk han inn i Skanseguttenes forenings Husstyret som en meget aktiv gamlekar. Han har vært med i nesten alle komiteer og styrer, både Brushyttestyret, jubileumskomite, Skansegutten og hovedstyret. Og er fortsatt aktiv.

Den største jobben har han gjort som mangeårig formann i Husstyret. Han har sørget for at korpsets lokaler blir tatt godt vare på. Det er ikke mange spiker eller strøk med maling som er blitt gjort i brannstasjonen uten at Vidar er med. Siste året har han gjort en stor jobb og pusset opp leiligheten. Lister er skiftet, ny panel, nytt gulv og alt er malt. I tillegg holder han nå på med utsmykking og nye flotte bilder til leiligheten. Det må også nevnes de små viktig ting, Vidar er nesten alltid tilstedet, hjelper rådet, låser opp om noen har glemt nøkkel, heiser flagg, lager hot-dog til korpset, arrangerer Skalldyraften for foreningen, 17.mai-frokost i leiligheten, ordner med utleie og mye, mye mer.

Vi som kjenner Vidar vet at han stadig har nye ideer og prosjekter pågang både for korps og forening. Vi kommer nok til å se mye til han også i årene som kommer.

Vidar jobber ikke for medaljer og utmerkelser, han jobber for noe han har tror på. Han har alltid fremhevet det gode kameratskapet og samholdet både i foreningen og i korpset. Her skapes kameratskap som varer livet ut. Hans arbeid gjør at tradisjonene føres videre slik at også dagens og fremtidige Skansegutter skal få oppleve dette, å være en ekte Skansegutt ! Det var nok derfor en overrasket Vidar som på Landtursdagen 22.juni ble utnevt til Helteborgridder av 2014 Sjef Johan C. Magnus for sin mangeårige innsats.

Vidar, gratulerer med korpsets høyeste utmerkelse, Helteborgvåpenet og 40-års dagen i dag 5.juli. Vel fortjent !


På vegne av alle skansevenner

Stig E. Mjøs
Sjef 1994







© 2000-2006 Skansens Bataljon & Skanseguttenes Forening,
Skansen Brannstasjon, Øvre Blekevei 1, 5018 Bergen.

Design og drift Lars Petter Jørgensen
Lyst å bli skansegutt?
Meld deg inn i verdens stiligste buekorps; Skansens Bataljon. Hos oss får du være med på
mye moro!

[Les mer]

Korpsets navn er Skansens Bataljon, og dets formål er å samle gutter i godt kameratskap, samt å oppdra dem til veldisiplinerte gutter, som likeledes blir øvet i eksersis og idrett.

§1 Lover for Skansens Bataljon.

Hva er så lystelig å gå som marsjparaden oppå Skansen, hvor Fløyfjell skuer ned derpå, og skogens trær, de vakter står. Mens fanegarden bærer de gamle faner frem og hjem, de unge med geværer alltid ring vil slå om dem.

1. vers "Marsj for Skansens
Bataljon".