Skansegutten.no


--

Hovesiden
Informasjon
Nyhetsarkiv
Nyhetsbrev
Fotoalbum
Videoklipp
Gjestebok
Kontaktskjema
Linker
På stedet hvil... 
Skansens Bataljon
Informasjon
Sesongprogram
Marsjrapporter
Rådet
Uniformer
Hederstegn
Lover
Historie
Sanger
Skansegutten
Sjefsregister
Kontakt
Foreldregruppen

Skanseguttenes Forening
Informasjon
Styrer/komiteer
Lover
Brushytten
Kontakt

























Verdens stiligste buekorps
SKANSENS
BATALJON
stiftet 22. mai 1860
:.Vi ser i arkivet.:



Skanseguttene stifter idrettsforeningen
VIKING

Denne gangen har vi lest i Skansegutten nr. 2 1977. Et flott blad, under ledelse av redaktøren og skansesjefen 1977 Geir Nygaard. På side 11 fant vi en flott tekst om idrettsklubben skanseguttene stiftet, nemlig Viking. Vi gjengir denne teksten ordrett, vi har ikke forandret på tall eller noe annet i teksten.


Den 17. mai 1892 deltok ikke Skansens Bataljon i flaggtoget. Grunnen var enkel nok: 20 gutter fra Skansens hadde avtalt å møtes kl. 6.00 om morgenen på "Sølvringen" ovenfor Skansen for å stifte en ny organisasjon. Nemlig: IDRÆTSKLUBB VIKING. Så selv om Skanseguttene ikke var med i prosesjonen dette året, gjorde de ihvertfall en prisverdig innsats på denne nasjonaldag som sent vil glemmes. Intiativtakere var først og fremst årets sjef Nils Midthus og årets tamburmajor Garmann Jacobsen. Nils Midthus, som foreslo klubbens navn, var også sjef i korpset tre år tidligere i 1889. Han hadde i lengre tid forsøkt å vekke skanseguttenes interesse for idrett og på 1900-tallet ble de første løps og sprangøvelsene arrangert. På den tid hadde også idrettsklubben Bjørgvin sitt samlingsted på Skansen. Først var det skanseguttenes mening å gå inn i deres klubb, men da medlemstallet der var begrenset og klubben allerede hadde sitt lovlige antall medlemmer, var det ikke mulig. Det var vel først og fremst dette som gjorde at skanseguttene stiftet sitt eget idrettslag. Noen få etter gikk Bjørgvin inn og flere av klubbens medlemmer meldte seg inn i Viking.

Av de 20 guttene som stiftet Viking var alle skansegutter utenom en som var Eidemarksgutt, men ellers skanseguttenes gode venn. Den innsatsen disse guttene den gang gjorde var en ungdomsbragt som ikke mange kan oppvise maken til. Den er et vitnesbyrd om stor aktivitet og en levende interesse for at idretten skal vinne frem, også blant buekorpsgutter.
Når vi ser på Vikings utvikling videre og frem tl i dag, forstår vi at det mye å takke disse 20 guttene for. Det var en samling staute ungdommer som alle må ha følt seg nær tilknyttet sitt korps. På bildet ovenfor kan vi se at flere av dem har Skanseordenet og korpsets idrettsmedaljer festet på brystet, side om side med medaljer for innsats utenfor korpset.

Den nære kontakten mellom Skansens og Viking har holdt seg i mange år og mang en skansegutt har opp gjennom tidene utmerket seg i Viking. Fremdeles er det en del skansegutter som driver aktivt i Viking ved siden av korpset og som stadig står for idrettslige presentasjoner. Disse beviser også at buekorps og idrett utmerket går an å kombinere.
Noe av grunnen til at Skansen og Viking fremdeles har en form for kontakt med hverandre, selv om den på langt nær er slik som før i tiden, er vel at begge foreningene har sitt tilholdsted i høyden. Vi får håpe at kontakten mellom Skansens og Viking opprettholdes og helst forsterkes, slik at disse to foreninger kan stå samlet om å skape et verdifullt og aktiviserende fritidstilbud til ungdommene i vår by.
Turn- og idrettsforeningen Viking (som den i dag heter) sitter nå med nærmere 100 gutter og jenter som medlemmer, av disse satser ca. 40 seriøst på friidrett. Klubben, som blant annet har drevet frem mang en OL-deltager, er blitt en sentrumsklubb og en lokal størrelse i friidrett. Klubben arbeider effektivt og planmessig med sine medlemmer. De ser på forholdet til skolen som uhyre viktig og ved personlig fremmøte rundt på byens barneskoler er det vervet mange aktive medlemmer. Dessuten har klubben også sin egen innendørshall - Vikinghallen - med meget gode treningsmuligheter og utstyr av topp kvalitet. Hytteturer til klubbens eget hytte på Mjølfjell og pinsetur på Voss er også av vesentlig betydning og sterkt medvirkende til å danne et godt miljø i klubben.

Viking med sine 85 år e en av byens eldste og mest solide klubber. Tro om de 20 guttene fra Skansens hadde tenkt seg en slik utvikling da de den 17. mai 1892 kom sammen og stiftet "Idrætsklub VIking"? De har i hvert fall sikret seg en plass i enhver Vikinggutt og Skansegutts hjerte.

 





Kilde: Medlemsbladet Skansegutten Nr. 2 - september 1977.
Publisert på internett: 31. juli 2004 & 24. juni 2008.
Klargjort for internett av: Lars Petter Jørgensen








© 2000-2006 Skansens Bataljon & Skanseguttenes Forening,
Skansen Brannstasjon, Øvre Blekevei 1, 5018 Bergen.

Design og drift Lars Petter Jørgensen


Lenker til våre
støttespillere





















Lyst å bli skansegutt?
Meld deg inn i verdens stiligste buekorps; Skansens Bataljon. Hos oss får du være med på
mye moro!

[Les mer]

Korpsets navn er Skansens Bataljon, og dets formål er å samle gutter i godt kameratskap, samt å oppdra dem til veldisiplinerte gutter, som likeledes blir øvet i eksersis og idrett.

§1 Lover for Skansens Bataljon.

Hva er så lystelig å gå som marsjparaden oppå Skansen, hvor Fløyfjell skuer ned derpå, og skogens trær, de vakter står. Mens fanegarden bærer de gamle faner frem og hjem, de unge med geværer alltid ring vil slå om dem.

1. vers "Marsj for Skansens
Bataljon".