Skansegutten.no


--

Hovesiden
Informasjon
Nyhetsarkiv
Nyhetsbrev
Fotoalbum
Videoklipp
Gjestebok
Kontaktskjema
Linker
På stedet hvil... 
Skansens Bataljon
Informasjon
Sesongprogram
Marsjrapporter
Rådet
Uniformer
Hederstegn
Lover
Historie
Sanger
Skansegutten
Sjefsregister
Kontakt
Foreldregruppen

Skanseguttenes Forening
Informasjon
Styrer/komiteer
Lover
Brushytten
Kontakt

























Verdens stiligste buekorps
SKANSENS
BATALJON
stiftet 22. mai 1860
:.Vi ser i arkivet.:



Skansemarsjen

Denne gangen har vi lest i Skansegutten nr. 2 1984. Og vi har funnet en fin tekst om vår kjente og kjære marsj; "Marsj for Skansens Bataljon". Sangen bør etter vår mening alle skansegutter lære seg, for dette er nemlig verdens desidert flotteste buekorpsmarsj! Teksten, sammen med flere andre skansesanger, finner du under Sanger i menyen til venstre.


De fleste skansegutter kan nok både tekst og toner til Skansemarsjen. Men hvem har skrevet ordene - og hvem har laget melodien, vet man det?
Det var på landturdagen 3. juni 1928 at marsjen ble spilt for første gang, Hjalmar Anderson hadde komponert den og Alfred Madsen var mester for teksten.

Hjalmar Anderson var ikke skansegutt. Han har komponert flere marsjer,
blant annet en Bergensmarsj, som ble meget populær rundt 1930. Da var det nemlig på tale å endre byens navn til Bjørgvin. Teksten kom snart på folkemunne, og bergenserne sang av full hals:

Bergen skal byen hete!

Prøv ikke å endre på det!
Bergen skal byen hete,
sitt navn skal den eie i fred.

De stolteste skuter drog vide
på havet fra havn til halv.
Og flagget i toppen var Norges,
men akter som Bergens navn.

I 1933 ble Hjalmar Anderson dekorert med en Skansemedalje for den feiende marsjen han hadde laget. Det syntes og synes i hvert fall skanseguttene. Så får nå andre, som tror de er større autoriteter, mene hva de vill.


Tekstforfatteren, Alfred Madsen, er vel kjent av alle skansegutter. Han begynte i Skansens Bataljon like etter århundreskiftet, fikk orden i 1910 og var en interessert og innsatsvillig gamlekar de siste ti årene av sitt liv. Det beynte med Skansemarsjen i 1928 og senere kom flere sanger for Skansens Bataljon, bl.a. ved 70-års jubileet i 1930. Som taler ved større og mindre begivenheter på Skansen var Alfred Madsen uovertruffen. I flere år redigerte han SKANSEGUTTEN og satte sitt preg på bladet med både spøk og alvor. Til 75-års jubileet i 1935 utgav han en historisk oversikt over korpsets utviklig til da - og dette skriftet har vært av uvurderlig betydning for alle som har bekjeftiget seg med Skansens Bataljons historie senere-hen.
I en kortere periode utgav og redigerte Alfred Madsen et spesielt blad for buekorpsbevegelsen her i byen - Bergens Guttekorpsblad - men det gikk inn etter kort tid p.g.a. vanskelig økonomi. Ellers var Alfred Madsen en flittig bidragsyter til byens aviser. Han hadde en glimrende penn, som leserne visste å sette pris på.
I de senere år av sitt liv drev Madsen en tobakksforretning i Fjellgaten, men hans hu stod helst til litteratur av politisk og filosofisk karakter. Den som hadde tid, kunne få mang en interessant innføring både i Schopenhauer og Kant, og Marx med, i den lille tobakksbutikken.


For sitt virke til fordel for Skansens Bataljon ble Alfred Madsen dekorert med den første HELTEBORGORDEN i 1933. Den er nå utstilt i Buekorpsmuseet i Murvelvingen.
Desverre døde Alfred Madsen så altfor ung. Da Skansens Bataljon kom tilbake fra sin første Haugesundtur i 1938, ble guttene møtt med det triste budskap at Alfred Madsen var gått bort.




I journalen for 1938 har korpsets sekretær, 4. løytnant Christian Knudsen, skrevet disse minneord:
Det ufattelige er hendt, Alfred Madsen er tapt for oss. Vi vet alle hvilket utrettelig arbeid han har lagt for dagen, og vi vet også med hvilken energi han gikk inn for dette arbeid. Bare det beste var godt nok for ham. Hans mål var å få så mange som mulig interessert i bataljonen, og han oppnådde hva han strevet for. Budskapet om hans død kom nokså plutselig på oss da vi steg i land landtursdagen. Nokså pussig forresten at hans død falt sammen med korpsets mest begivenhetsrike dag.
Madsen var besjelet av en merkelig, ja, en kan nesten si ufattelig buekorpsånd, som få av oss er i besittelse av. Hans varme følelser for bataljonen og hans alltid smittende humør støttet bataljonen og dens berundrere. Vi har alle sammen bare gode ord å berette om han, bare lyse minner tilbake. På bataljonens vegne lyser jeg fred over hans minne

Christian Knudsen.


 

Kilde: Medlemsbladet "Skansegutten" nr. 2 1984.
Publisert på internett: 22. juli 2004 & 24. juni 2008
Klargjort for internett av: Lars Petter Jørgensen.











 




© 2000-2006 Skansens Bataljon & Skanseguttenes Forening,
Skansen Brannstasjon, Øvre Blekevei 1, 5018 Bergen.

Design og drift Lars Petter Jørgensen


Lenker til våre
støttespillere





















Lyst å bli skansegutt?
Meld deg inn i verdens stiligste buekorps; Skansens Bataljon. Hos oss får du være med på
mye moro!

[Les mer]

Korpsets navn er Skansens Bataljon, og dets formål er å samle gutter i godt kameratskap, samt å oppdra dem til veldisiplinerte gutter, som likeledes blir øvet i eksersis og idrett.

§1 Lover for Skansens Bataljon.

Hva er så lystelig å gå som marsjparaden oppå Skansen, hvor Fløyfjell skuer ned derpå, og skogens trær, de vakter står. Mens fanegarden bærer de gamle faner frem og hjem, de unge med geværer alltid ring vil slå om dem.

1. vers "Marsj for Skansens
Bataljon".